Yellow_eyed_new_350px

Mijn geest, de beleving dat er een  “IK” is, die in mij “huist” is een illusie. Een illusie die gecreëerd wordt door mijn hersenen.

 

Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de beleving van je "Ik", het bewustzijn van je "Zelf", een creatie is van het brein zelf en is ontstaan door natuurlijke evolutie. Zelfbewustzijn draagt bij aan de overlevingskansen van de soort. Hoe beter het zelfbeeld en het omgevingsbeeld bij een dier is ontwikkeld, hoe beter dat dier in z'n omgeving kan overleven. Natuurlijke evolutie bevordert daarom de ontwikkeling van bewustzijn en zelfbewustzijn. Let wel, je IK wordt niet door je brein als een illusie aan “je” gepresenteerd! "Je" wordt niet voor de gek gehouden! Nee, je beleving van een IK is de illusie, die het brein creëert! Je beleving van een "zelf" is een patroon van hersenprocessen.  Een verontrustend inzicht? Of een wetenschap die ons verder kan helpen?   Hoe dan ook, het is hoog tijd dat niet alleen wetenschappers hierover filosoferen!

 

Naturemind probeert met  prikkelende "DENKBEELDEN" uit te dagen om na te denken over het brein als resultaat van natuurlijke evolutie, over het brein als de schepper van ons "zelf".  Staan we inderdaad aan het begin van wat Lone Frank de "vijfde revolutie" noemt?